coś powiedzieć
Nic nie znaleziono.
Przeglądarka nie jest obsługiwana.
Kolorowo? Nie zawsze zabawnie...
Barwniki spożywcze są stosowane aby uatrakcyjnić wygląd, naśladować kolor owoców i warzyw, które w rzeczywistości nie są obecne.
Nadmierne spożywanie sztucznych barwników może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Najbardziej zagrożone są dzieci. Przekąski dla dzieci to najczęściej produkty z barwnikami w składzie.
Barwniki mogą zaburzać prawidłowy rozwój dzieci, wywoływać nadpobudliwość, problemy z koncentracją, prowadzić do zaostrzenia objawów ADHD i innych zaburzeń zachowania. Często przyczyniają się również do wystąpienia alergii, zmian skórnych, bólu głowy, problemów z oddychaniem, nasilenia objawów astmy. Gdy są one spożywane regularnie, w organizmie mogą aktywować się komórki nowotworowe, dochodzi wtedy do pojawienia się chłoniaków czy guzów tarczycy i mózgu.
Zdrowe słodycze dla dzieci nie zawierają sztucznych barwników!
Poznaj najbardziej szkodliwe barwniki.
Żółte
Tartrazyna (E102) - szczególnie niebezpieczny dla astmatyków (zawiera histaminę). Może powodować zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, a nawet ADHD. Alergen wywołujący pokrzywkę, swędzenie oraz katar sienny.
Żółcień chinolinowa (E104) – wywołuje stany alergiczne, pokrzywkę, swędzenie, astmę, nadpobudliwość. Nie zaleca się spożywania tego barwnika przez osoby uczulone na aspirynę.
Żółcień pomarańczowa ( E110) – w dużych ilościach może powodować raka nerek, alergie skórne i oddechowe, bóle głowy, bezsenność, nadpobudliwość.
Czerwone
Azorubina (E122) - może wywoływać objawy astmy i alergie skórne.
Amarant (E123) - powoduje nieżyt nosa, może negatywnie wpływać na płodność, pracę nerek i wątroby.
Czerwień koszenilowa (E124) - może wywoływać alergie oraz katar sienny. Jest to również czynnik rakotwórczy.
Koszelina (E120) - odnotowano przypadki silnej reakcji alergicznej, ataku astmy i wstrząsu anafilaktycznego po spożyciu produktów z koszenilą. Szczególnie powinny uważać osoby ze skłonnościami do alergii i astmatycy.
czerwień Allura (E129) – może powodować wystąpienie alergii skórnych lub dróg oddechowych, szczególnie u osób z nietolerancją salicylanów.
Erytrozyna (E127) - może nasilać objawy alergii wziewnych i wyzwala produkcję histaminy. Może wywoływać pokrzywkę , a także powodować lub nasilać światłowstręt. Może powodować problemy z koncentracją i trudności w nauce.
Zielone
Zieleń brylantowa (E142) - przy zbyt dużych ilościach może powodować astmę, wysypkę, bezsenność, a nawet anemię.
Brązowy
Brąz FK (E154) - może wywoływać ból głowy, wysypki, ból brzucha i reakcje alergiczne. Ma negatywny wpływ na pracę serca, nerek i tarczycy . Składniki tego barwnika nie są wchłaniane w przewodzie pokarmowym, ale ulegają wielu przemianom.
Niebieskie
Indygotyna (E132) - może być przyczyną alergii, nadpobudliwości u dzieci i leżeć u podłoża problemów kardiologicznych.
Błękit brylantowy (E133) - może powodować silną reakcję alergiczną i podrażniać jelita. Jest podejrzewany o działanie rakotwórcze.
Gotowe przekąski dla dzieci przypominają Tobie kolory np. zabawek? klocków? Tak... Te same barwniki mogą być dodawane do kosmetyków, past do zębów, środków do pielęgnacji włosów, barwienia odzieży, tapet, papieru, tuszu drukarskiego, wyrobów sanitarnych.
Niektóre są już zakazane w innych krajach.
Zdrowe słodycze i zdrowe przekąski dla dzieci nie powinny posiadać sztucznych barwników lecz naturalne, bezpieczne składniki barwiące zdrowe słodkości:
Kurkuma
za intensywny kolor kurkumy (żółto-pomarańczowy) odpowiedzialna jest kurkumina.
Chlorofil
zielony barwnik występujący w większości roślin, algach. Zawierają go wszystkie rośliny liściaste, jest jednym z najdawniej i najczęściej spożywanych barwników.
Karotenoidy
barwa od żółtej, pomarańczowej, aż do czerwonej. To karotenoidy odpowiadają za kolor marchewki, dyni czy pomidorów.
Antocyjany
czerwone barwniki, które można uzyskać z takich owoców i warzyw jak: winogrono, czerwona kapusta.
Węgiel aktywny
naturalny czarny barwnik
Boxed:
Sticky Header:
Sticky Add To Cart
Sticky Footer:
Font: